14 Ocak 2011 Cuma

vektörler nerelerde kullanılır?

Vektör art freehand, illustrator ya da photoshop kullanarak yapılabilir . Tabi ki vektör art a başlamadan önce vektör art'ın ne olduğuna kısaca değinmemiz gerekebilir. Vektör art koordinatlarla iki boyutlu objeler tasarlama sanatınıdır. Renk ve koordinat tanımlamada verdiğiniz detaylar yaptığınız vektör art'ın kalitesini ortaya koyar.


Bir Vektör Art örneği

Vektör artta en çok kullanacağınız araç hangi programı kullanırsanız kullanın . Adobe Photoshop yada Illustrator daki Pen tool ve ya diğer programlar için pen tool a eşdeğer araçlar olacaktır.
İlk kez pen tool'u kullanacaklar için pen tool'un kullanımı zor gelebilir. Bu aracı kullanma yeteneğiniz vektör arttaki başarınızı da oranda etkiler.
Pen tool için hazırlanmış bir kaç video seyrederek bu aracın ne olduğu hakkında aklınızda birşeylerin canlanmasını sağlayabilir. Başlangıç için şu ve bu videoları seyredebilirsiniz.
pen tool hakkında da bilgi edindikten sonra biraz internetten faydalanarak çeşitli kaynaklardan vektör art ile yapılmış imajlara ve yapım aşamalarına bakabiliriz.


Bir Başka Vektör Art Örneği

Örnek Vektör uygulaması
Bunun gibi fotoğraflardan başlamak yerine daha basit fotoğraflardan da başlayabilirsiniz. Vektörlerin belirlenmesi işleminin nasıl yapıldığını gösteren bu videoyu da seyretmenizde fayda var.
Vektör art'ın kalitesini belirleyen ögelerden birinin detaylar olduğunundan bahsetmiştik. burada göreceğiniz örnekteki gibi detaylı çalışmalar fotoğraf kalitesine yakın vektörler elde etmenizi sağlayabilir. Örnekte 316 layer kullanılmış ve 16 saat boyunca detaylarla uğraşılmış.


Kalite detaylarda gizli

Vektör artla neler yapılabileceği hakkında fikir edinmemizi sağlayan bir video yayınlanmış. Videodaki tasarımın nasıl yapıldığı pek açık değil, fakat ağızları açık bırakabilir.
Vektör Artı'n kullanım alanları ise çok geniş.  hayatımızda her gün defalarca karşılaştığımız bu sanat tişört baskılarında,çeşitli sanal karakterlerin yapımında, logolarında (örneğin nasa ,coca cola , pepsi vs... ) internet sitelerinde , genellikle flash ağırlıklı tasarımlarda kullanılabiliyor.


KAYNAKLARIM
1.)http://www.turkforum.net/658491-vektor-art-nedir-nasil-yapilir.html